Instructeurs opleidingen

Met een Elektronische Leeromgeving (ELO) als instrument bieden wij, Kanoschool Herbie Bird, twee instructeursopleidingen, op niveau 2 en 3. Niveau 1 slaan we doorgaans over want dit niveau is bedoeld voor bijvoorbeeld ouders die op de vereniging komen helpen. Er kan op ieder gewenst moment gestart worden met deze opleiding. Bij onze kano school werken we met een Leercoach, (Elize), en met een Praktijkbegeleider (Arij of Rick)

De leercoach
Alle opdrachten die door jou worden ingestuurd, komen via het ELO systeem direct bij de leercoach terecht. De leercoach beoordeeld de opdrachten en geeft feedback. De opdrachten worden herhaald totdat ze als voldoende beoordeeld worden. Er zijn drie contact momenten? waar je jouw lesgevende vaardigheden laat zien. Dit kan op de eigen vereniging of op de locatie van Kanoschool Herbie Bird in Ossenzijl of Rotterdam/Bergschenhoek of Vlaardingen.

De praktijkbegeleider
Jouw praktijkbegeleider kijkt vooral naar de praktijk; hoe breng jij de les bij de cursist zoals lesopbouw, snelheid, duidelijk en goed gedoseerd. De praktijkbegeleider let ook op de juistheid van de toegepaste technieken maar het uitgangspunt is altijd dat de instructeur in opleiding zijn eigen vaardigheden op orde heeft. Deze begeleiding kan ook op afstand door het sturen van filmpjes. De leercoach en praktijkbegeleider kunnen dezelfde persoon zijn, maar met twee verschillende personen krijg je meer en andere leermomenten. En dit heeft bij ons de voorkeur.

Assistent instructeur niveau 2
Je leert in deze opleiding hoe je op een veilige manier, leuke en leerzame lessen kunt geven. En dit altijd onder verantwoordelijkheid van een instructeur niveau 3. Wanneer jouw eigen vaardigheid op niveau is en je al enige lesgeefervaring hebt, is het mogelijk de niveau 2 opleiding in één praktijklesdag te voltooien. Je bereidt je voor in de Elektronische Leer Omgeving d.m.v. theoretische kennis en opdrachten. Op de praktijk dag zelf wordt veel instructie aan elkaar en aan proefkonijnen gegeven. Als aan het einde van de dag het gewenste niveau is bereikt, wordt de opleiding direct afgerond. Voor aspiranten die weinig tot geen lesgeefervaring hebben, is deze dag een kickstart waarmee je in jouw eigen situatie de nodige “vlieguren” kunt maken en spoedig daarna ook kunt afronden.

Zelfstandig instructeur niveau 3
Tijdens deze opleiding verdiep je je in de techniek van het lesgeven, leer je oefenstof maken, een compleet programma te ontwikkelen en alle zaken rondom veiligheid op de juiste wijze inschatten.

Hoe werkt de opleiding
Binnen de ELO heb je zelf de regie over je eigen opleiding. Je bepaalt zelf hoelang je erover doet. Daarnaast word je ondersteund door de leercoach, de digitale leeromgeving en andere cursisten waarmee je kunt samenwerken. Tijdens de opleiding krijg je verschillende opdrachten die jou helpen bij het ontwikkelen van je vaardigheden als instructeur. Afhankelijk van de kennis en ervaring die je al meebrengt, bepaal je samen met je leercoach met welke opdrachten je aan de slag gaat. Praktijk ervaring is buitengewoon belangrijk en daarom is een stage plek onmisbaar. Wanneer je alle opdrachten volbracht hebt rond je de opleiding tot zelfstandig instructeur in jouw discipline af.