Cursus Kanozeilen

Wat is een zeilkano?
De kano of kajak is een klein en smal vaartuig dat wordt voortbewogen door te peddelen. Maar het vooruit gaan, kan ook door middel van de wind. Maar de wind kun je ook gebruiken om mee te spelen. Het kanozeilen kent een aantal redenen en een aantal soorten of klassen, hierover is meer te lezen op de website van www.kanozeilen.nl, want er is een wereld te ontdekken.

Het doel van kanozeilen
Een kano wordt soms gebruikt om grote afstanden te overbruggen en dan kun je, heel verleidelijk, krachten gebruiken die aanwezig zijn. Dit kan de stroming zijn op de rivier. Of op groot water, zoals een meer of een zee, kan dit de wind zijn. Het kanovaren onder zeil is een bijzondere ervaring. Voordat je met deze zeilen in “zee” gaat, is het verstandig om eerst enige ervaring op te doen.

kanozeilen

Solo of tandem?
Doorgaans zeil/vaar je solo maar iemand meenemen is ook mogelijk. Je hebt altijd een steekpeddel bij je. Die gebruik je als je door de wind wilt gaan, maar ook als de wind wegvalt of wanneer je de wind recht van voren hebt, op een kanaal bijvoorbeeld.
Het zeilsysteem kan snel worden opgebouwd en afgetuigd. Het is ook snel uitneembaar voor het passeren van een lage brug, dit kan al varende weg en duurt een paar minuten. De kano behoeft een paar zichtbare aanpassingen te ondergaan en je ziet er weinig van als er geen zeil opstaat.

Kanoschool Herbie Bird heeft een aantal oefen- en leskano’s
We gebruiken bij het zeilen de kano’s die we ook voor de peddellessen inzetten. Zeil-les geeft de Kanoschool alleen op aanvraag, waarbij de groepsgrootte maximaal 4 zeilkano’s is.

kanozeilen

Het onderscheidt met een ‘gewone’ kano is , buiten het zeil, het gebruik van een mast, een roer, een zwaard of outriggers. De hoeveelheid gevoerd zeil kent verschillende klassen. Op een eenvoudige manier, met een mast en een zeildoek, kan prima voor-de-wind worden gezeild. Maar om scherp aan de wind te zeilen moet er meer gebeuren. In onze kanoschool varen we in de Nationale klasse.
Deze kano’s zijn voorzien van een ca. zes, acht of tien m2 zeil, waarvan de meesten reefbaar zijn.

Er is een roersysteem en een zwaard bevestigd. Voor groot water, of wanneer je meer veiligheid wilt inbouwen, kun je varen met outriggers, maar zonder is ook mogelijk althans bij een kano want voor een kajak wordt het dan te listig. Er is zelfs een tweemaster kajak, sensationeel.
Kijk op www.bsdsails.com

canoesailing

Een voorvereiste voor de start van een zeilkano dag zijn:
- Enige peddel ervaring met een kano of een kajak
- Enige zeil ervaring zoals surfen o.i.d.
- Fysiek in orde (vooral knieën) en kunnen zwemmen
- Avontuurlijk ingesteld

Wat kost een zeilkano dag
Les locatie de Rottemeren in Zuid Holland of de Giethoornsemeer in NW Overijssel.
1 dag les kost € 80,00 en de huur van de zeilkano kost € 50,00, tezamen € 130,00

Er zijn ook zeilsets te koop. Kijk voor meer informatie op www.kanozeilen.nl